Weer

Heb je tips voor deze pagina gebruik dan het contactformulier.

Het weer in Noorwegen.

Noorwegen is een nat land maar ondanks de regen schijnt de zon er langer dan in ons land. Dat komt vooral door de langere daglengte: in het noorden boven de poolcirkel gaat de zon gedurende een aantal zomerweken niet onder. Bewolking gooit wel vaak roet in het eten, maar toch is de zon er op veel plaatsen vaker te zien dan bij ons. Ook het zuiden van Noorwegen profiteert van de langere dagen. De langste dag, rond 21 juni, duurt in hoofdstad Oslo 18 uur en 30 minuten, in De Bilt 1,5 uur korter en nog verder naar het zuiden in Madrid is dat verschil zelfs 3,5 uur. In Oslo schijnt de zon in juni 244 uur tegen 192 uur in De Bilt. Ook in juli schijnt de zon in Oslo zo’n 40 uur langer dan in De Bilt, in augustus en september gaan De Bilt en Oslo wat zonuren betreft vrijwel gelijk op.

De meeste regen valt in Noorwegen langs de fjordenkust. Het reliëf bevordert de buienactiviteit in de vochtig warme lucht die vanaf de zee binnenkomt. Vooral de aan zee gelegen stad Bergen in het zuiden van Noorwegen staat bekend om de vele regen. In de drie zomermaanden valt hier zo’n 500 mm tegen 200 in De Bilt.

De zomer is echter de droogste tijd: de jaarsom bedraagt in Bergen 2250 mm. Toch is Bergen niet het natste plekje: Brekke I Sogn in het westen van Noorwegen vangt gemiddeld 3575 mm in een jaar, in 1990 viel hier 5596 mm. Andere plaatsen zijn minder nat en zeker landinwaarts valt het mee met de regen. Oslo is nauwelijks natter dan De Bilt en de droogste plaats is Sjak in Oppland met 278 mm. De laatste decennia is Noorwegen gemiddeld natter geworden, vooral de zuidkust.

Noorwegen profiteert echter ook van het warmere klimaat. De zomers zijn de laatste jaren prima geweest met soms zeer hoge temperaturen. In Finmark in het uiterste noorden zijn de laatste jaren herhaaldelijk tropische temperaturen gemeten van meer dan 30 graden.

De zomer is het warmst in het zuidoosten met maandgemiddelden tussen 16 en 19 graden, overdag 20 tot 22 graden. In het noorden ligt de temperatuur ondanks de middernachtzon gemiddeld niet hoger dan 10 tot 15 graden. De hoogste temperatuur van het land staat op naam van Nesbyen (in het binnenland een eindje ten noordwesten van Oslo) met 35,6 graden op 20 juni 1970. Dat is 85 graden warmer dan het winterse kouderecord in Noorwegen. De afgelopen jaren kwam de temperatuur in Nesbyen enkele malen dichtbij het warmterecord. Bijzonder was de zomer van 1982 toen het hier twaalf dagen achtereen meer dan 30 graden werd. Ook in ons land is dat een zeldzaamheid.

(Bron : KNMI)